Доромарин - дені сау ұрпақ, бақытты отбасы!

Балалардың тамақтан улануы: себептері, белгілері және алдын-алу

Мазмұны: [Көрсету]

Балалардағы тамақтан уланудың көп бөлігін патогендік бактериялар қоздырады және асқазан-ішектің қабынуымен бірге жүреді. Ең көп таралған сальмонелла қоздырғышы (Salmonella enterica). Емдеу терапиясы кезінде сұйықтықтың жеткілікті мөлшерін тұтыну қажет және ыңғайсыздық басылғанша диетаны сақтау керек. Тек сирек, ауыр жағдайларда антибиотиктерді қолдану қажет.

Симптомдары мен белгілері

Балалардағы тамақтан улану бұзылған немесе патогендік организмдер жұққан тамақ өнімдерін жегеннен кейін бірнеше сағаттан кейін дамиды. Балалар бұған әсіресе сезімтал, өйткені олардың иммундық жүйесі әлі толық дамымаған және қоздырғыштарды өздігінен жеңе алмайды.

Балаларда, әдетте, ас қорыту жүйесі зақымдалады. Дегенмен, басқа органдар да зардап шегуі мүмкін.

Әдеттегі симптомдарына мыналар жатады:

  • жүрек айну және құсу;

  • сұйық нәжіс;

  • іштің құрысуы;

  • шамадан тыс ұйқышылдық;

  • асқазан-ішек жолындағы ауырсыну;

  • қалтырау және дене температурасының жоғарылауы;

  • бас ауруы және бас айналу.

Барлық белгілер әдетте бір уақытта пайда болады. Балалардағы құсу және диарея дегидратацияны, ағзадағы сұйықтықтың жетіспеушілігі болып табылатын ауыр жағдайды тудыруы мүмкін. Екінші жағынан, токсиндердің немесе қоздырғыштардың (бактериялардың тамақ ішінде шығаратын) концентрациясы баланың ағзасы үшін өте үлкен болуы мүмкін, сондықтан медициналық қолдаусыз емдеу мүмкін болмайды.

Егер бактериялар тамақтан уланудың қоздырғышы болса, онда антибиотикпен емдеу қажет. Әдетте, медициналық көмек ағзаны сұйықтықпен қамтамасыз етуге, маңызды қоректік заттардың оралуына, сондай-ақ бірнеше сағаттан немесе күннен кейін шағымдардың себебін жеңілдетуге және жоюға бағытталған.

Тамақтан уланудың себептері

Күнделікті өмірде біз көптеген бактерияларға, микробтарға және қоздырғыштарға тап боламыз. Тек тоңазытқышта орташа есеппен бір шаршы сантиметрге он миллионға жуық микробтар бар. Әдетте біздің ағзамыз уланудың тән белгілері пайда болғанға дейін олармен жақсы күреседі.

Алайда, кейбір жағдайларда бактериялар әсіресе агрессивті немесе тым жоғары концентрацияда болады. Нәтижесінде, бұл токсиндер асқазан мен ішекке тамақ арқылы енгенде, олар әртүрлі ауруларды тудырады.

Тамақтан улануды тудыруы мүмкін көптеген бактериялар, вирустар мен токсиндер бар екенін білу керек:

  • Жылтыр стафилококк. Улану бала бөлме температурасында ұзақ уақыт қалдырылған тамақты жеген кезде пайда болады. Симптомдар 2-7 сағат ішінде пайда болады және 12-24 сағаттан кейін жоғалады.
  • Сальмонелла. Сальмонелламен тамақтан улану белгілері 6-72 сағаттан кейін пайда болады және 4-тен 7 күнге дейін созылады.
  • E. coli. Бұл тамақтан уланудың түрі асқазанның қатты спазмаларын, диареяны және кейде жеңіл қызбаны тудырады. Балалардың көпшілігі емделусіз 5-7 күннен кейін қалпына келеді. Кейбір науқастарда "гемолитикалық уремиялық синдром"деп аталатын қауіпті жағдай дамиды.
  • Шигелла. Бактерия асқазанның қысылуымен қоса диареяны, жоғары температураны  тудырады. Балаларда инфекция бактериялармен ластанған тағамдарды жегеннен кейін шамамен 1-2 күннен кейін пайда болуы мүмкін. Басқа себептерден айырмашылығы, шигеллезді антибиотиктермен емдеуге болады, дегенмен бұл инфекциялардың көпшілігі 5-7 күн ішінде өздігінен жоғалады.

Жыл сайын тамақтан уланудан 200 000-ға жуық адам қайтыс болады. Ауру жұқпалы, сондықтан мәселені өз бетімен шешуге болмайды. Егер баланың улануының алғашқы белгілері пайда болса дереу дәрігерге жүгіну керек.

Тамақтан уланудың алдын алу шаралары

Мәселені болдырмау үшін, келесі ұсыныстарды орындауыңыз керек:

  1. Қолды жуу. Жеке гигиенаны сақтау микробтардың таралуын болдырмайды.
  2. Санитарлық нормаларды сақтау. Балық, ет, шөптер мен көкөністер үшін бөлек кесу тақталарын пайдалану керек.
  3. Жасына қарай тамақтандыруды ұйымдастыру. Мектепке дейінгі және бастауыш мектеп жасындағы балаларға пастерленбеген сүт өнімдері, шикі ет немесе балық берілмеуі тиіс.
  4. Дұрыс пісіру. Ет кем дегенде бір сағат, тауық жарты сағат, балық – кем дегенде 20 минут пісірілуі керек.
  5. Сауатты сақтау. Тоңазытқыштағы температура Цельсий бойынша 6 градустан төмен болуы керек.

Кеңес: балалардағы тамақтан улану көп жағдайда жұқпалы болғандықтан, отбасының басқа мүшелерін инфекциядан қорғау керек. Мұны істеу үшін қолыңызды үнемі жуыңыз, дәретхананы зарарсыздандырыңыз және жеке ыдыс-аяқпен қолданыңыз.

Патогендік ағзалар мен инфекциялармен өздігінен күресу үшін баланың иммунитетін міндетті түрде күшейту керек. «Доромарин» құрамында макро - және микроэлементтердің, витаминдердің, минералдардың және полисахаридтердің толық спектрі бар. Препарат бала ағзасының инфекциялық және вирустық ауруларға төзімділігін арттырады, сондай-ақ ауыр металдар мен токсиндерді сыртқа шығарады. «Доромарин» қабылдайтын балалар басқаларға қарағанда әртүрлі улануларға сирек ұшырайды.

Тамақтан улану көбінесе сақтау мен пісірудің дұрыс жүргізілмеуінің нәтижесі болып табылады. Улануға әкелетін ең көп таралған тағамдар - ет, құс еті, балық немесе шикі тауық жұмыртқасы. Ересектерден айырмашылығы, балалар тамақтан тезірек уланады, сонымен бірге зиянды қоздырғыштар мен токсиндермен күресу көбінесе денсаулығын нашарлатады және уақтылы медициналық көмек болмаған кезде ауыр асқынуларға әкелуі мүмкін.

Тамақтан улануды болдырмау үшін жасқа байланысты диетаны ұстаныңыз, балаңызға «Доромарин» беріңіз. Тиімді препарат ас қорыту жүйесіне (асқазан-ішек жолына) енетін әртүрлі жұқпалы аурулар мен қоздырғыштарды жеңуге көмектеседі,осылайша ағзаның интоксикациясына жол бермейді.

Оставьте свой телефон и получите бесплатную консультацию наших специалистов.

Бесплатная консультация

X

Написать в WhatsApp